Verbruikt jouw bedrijf 50.000 kWh elektriciteit of meer per jaar of 25.000 m³ aardgas of meer (of een equivalent daarvan) per jaar? Dan moet je de energiebesparingsplicht naleven: je bent verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Daar komt de Informatieplicht energiebesparing bij: de plicht om voor 1 juli 2019 al je energiebesparende maatregelen te rapporteren.
Nederland wil een boost geven aan het energie- en klimaatbeleid. De energiebesparingsplicht en informatieplicht energiebesparing geven een verdere impuls aan energiebesparing en hiermee ook de CO2-reductie. Dankzij de rapportages kunnen gemeenten en omgevingsdiensten zien welke energiebesparende maatregelen bedrijven en instellingen nemen.
Energiebesparende maatregelen
Benieuwd welke energiebesparende maatregelen (met een terugverdientijd van vijf jaar of minder) je kunt nemen? Voor iedere bedrijfstak bestaat een lijst met erkende maatregelen: Erkende Maatregelenlijsten Informatieplicht energiebesparing. Het is toegestaan om deze maatregelen te vervangen door alternatieve maatregelen, zolang je kunt aantonen dat ze dezelfde energiebesparing teweegbrengen.
Voordelen
Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor jouw bedrijf of instelling. Als je veel energie bespaart, mag je trots zijn op jezelf: je bent een maatschappelijk verantwoord ondernemer. En de meeste energiebesparende technieken zorgen ook nog eens voor meer comfort en bedieningsgemak en verdienen zich binnen vijf jaar terug.
Samengevat:
Twijfels of jouw bedrijf of instelling aan de informatieplicht energiebesparing moet voldoen? Doorloop het stappenplan informatieplicht energiebesparing. Hier ontdek je ook welke maatregelen je kunt nemen en hoe je deze straks rapporteert in het eLoket.
Heeft mijn organisatie een bedrijfsinnovatiestrategie nodig?
Omgaan met contant geld: 7 praktische tips voor kleine bedrijven
Waarom bedrijfsleiders over emotionele intelligentie moeten beschikken