Van het ontwikkelen van een nieuw product tot het uitbreiden naar een nieuwe markt; het proces van diversificatie kan ingezet worden als ontwikkelingsstrategie en ook om het bedrijf rendabel te houden.
Als je ervoor kiest om je bedrijf buiten je oorspronkelijke plan te diversifiëren, zijn er vele voordelen te bedenken, maar er is ook zeker sprake van significante risico’s. We geven je hier een spoedcursus diversificatie en gaan hierbij in op de voordelen, de risico’s en de beste methodes die je kunt implementeren om de winstgevendheid met nieuwe klanten te vergroten.
Weet waar jouw grenzen liggen
Als je overweegt om te beginnen met een proces van diversificatie, moet je bedenken wat je kunt investeren, zowel in termen van financiën als beschikbare middelen. Hierbij moet je kijken naar het benodigde startbedrag om te beginnen met diversificatie en naar de doorlopende fondsen die nodig zullen zijn om uitbreiding, nieuwe werknemers en hun salarissen mogelijk te maken.
Bepalen waar je grenzen liggen, betekent dat je je bewust bent van wat er moet gebeuren en hoeveel je bereid bent te investeren in het diversificatie proces.
Zorg ervoor dat het proces je daadwerkelijk iets oplevert
Je bestaande klanten kunnen sceptisch zijn of in de war raken bij het zien van jouw merknaam op nieuwe producten of op onbekende markten. Het is dan ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe aanbod van toegevoegde waarde zal zijn voor de klant. Als jouw dienst of product jouw klanten iets kan bieden wat ze regelmatig kunnen gebruiken, helpt dit om de gebieden waarop u diversifieert te versterken en de kansen op levensvatbaarheid te vergroten.
Je kunt misschien een bestaande dienst wat aanpassen en op die manier een nieuwe groep klanten aanspreken. Als jouw dienst of product tot het hogere segment behoort, zou je dan bijvoorbeeld een betaalbaardere versie kunnen aanbieden?
Horizontale en verticale groei
Het identificeren van de mogelijkheden die diversificatie jouw bedrijf biedt, hoort bij het afwegingsproces. Bedenk waar je bedrijf op dit moment staat en benoem de horizontale en verticale groei die je nog zou kunnen maken.
Als het gaat om verticale diversificatie moet je jezelf afvragen in hoeverre je nog kunt uitbreiden met je huidige manier van zakendoen. Wat kun je binnen jouw gebied nog verbeteren en wat voor meerwaarde kun je jouw klanten nog bieden? Is er een manier waarop je je huidige product of dienst nog zou kunnen stroomlijnen en versterken zodat je je zaken vervolgens naar een hoger plan kunt tillen en een nieuwe groep klanten kunt aanspreken?
Wat betreft horizontale groei moet je je bewust zijn van wat jij niet doet en je concurrentie juist wel doet. Als je kijkt naar jouw specifieke werkgebied, zijn er dan gerelateerde zakelijke mogelijkheden of vergelijkbare gebieden waarnaar jij zou kunnen uitbreiden? Bedenk wat bij jouw bedrijf past en hoe deze nieuwe gebieden voor jouw klanten zouden kunnen werken.
Bestudeer de markt waarnaar je wilt uitbreiden grondig
Als je eenmaal weet op welk manier je wilt diversifiëren moet je vaststellen of je over de juiste systemen en teams beschikt om alle benodigde processen te implementeren. Kun je hen de juiste expertise bieden waar jij bekend om staat en kun je dit op een manier die overeenkomt met jouw vertrouwde aanpak?
Omgekeerd wil je niet dat je bedrijf zich in de positie bevindt waarbij je steeds iets in te halen hebt. Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte blijft van alle markt -en concurrentie ontwikkelingen en blijf iedereen een stapje voor. Deze ‘vroege vogel aanpak’ betekent dat je voorbereid bent op trends in de markt en veranderingen, mochten deze zich voordoen.
Bereid je team voor en zorg dat ze enthousiast blijven
Voordat je je met jouw bedrijf op onbekend terrein begeeft, moet je ervoor zorgen dat je onderneming over een getalenteerd en goed ingewerkt team beschikt dat bereid is om de transitie aan te gaan. Of je nu je bestaande team versterkt of nieuwe mensen aanneemt; diversificatie vraagt om multitasking en een onvoorbereid team zou dit wellicht niet aankunnen.
Tijdens dit proces is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je team enthousiast is en vertrouwd is met het product of de dienst. Deze passie en dit enthousiasme werken door in hun functioneren, waardoor nieuwe klanten zullen worden aangetrokken. Bedrijven zijn geneigd om voor de veilige route te kiezen, maar de meest succesvolle ondernemingen schudden de boel regelmatig juist wat op; wees dus niet bang om hetzelfde te doen!
Toenemende verkoop en inkomsten
Als een bedrijf eenmaal een veilige positie binnen een bepaalde markt heeft ingenomen, is er weinig ruimte om nieuwe klanten aan te trekken en de winstgevendheid nog verder te verbeteren. Maar door verder te groeien als bedrijf en een nieuw product te ontwikkelen of een nieuwe markt te betreden, vergroot je je kansen op exponentiële groei aanzienlijk.
Het tegengaan van afhankelijkheid
Theoretisch gezien kan diversificatie je helpen om het aantal klanten te vergroten. Als je een kleine ondernemer bent en op 1 of 2 grote klanten rekent voor het grootste gedeelte van je omzet, bevindt je bedrijf zich in een zeer kwetsbare positie als 1 van de twee klanten opstapt.
Een succesvol diversificatie proces resulteert in een comfortabele marktspositie en zorgt ervoor dat je een vaste klantenkring kunt behouden en tegelijkertijd op zoek kunt naar meerdere partijen.
Risico spreiding
Inherent aan diversificatie is het idee dat je door het diversifiëren van de investeringen van je bedrijf je risico’s spreidt; wanneer een van je investeringen verlies lijdt, betekent dit niet dat je andere investeringen ook geld verliezen. Hierdoor creëer je een betere balans in je risico’s.
Simpel gezegd; als je al je geld in een product investeert en het mislukt, dan kun je al je geld verliezen. Maar als je alleen 20 % van al je geld in dat product stopt, heb je nog 80 % over om mee te werken.
Operationele Stress
Een gediversifieerd bedrijf kan zichzelf behoorlijk tegenkomen als er sprake is van meerdere producten en klanten. Als werknemers eenmaal gevraagd wordt om te multitasken kan productiviteit hieronder lijden. Als je diversificatie overweegt, kijk dan ook naar wat voor effect dit zou kunnen hebben op je HR, IT, productie, financiële- en marketingafdelingen. Tegenstanders van diversificatie wijzen op de meerdere structuurlagen van gediversifieerde ondernemingen en alle complexiteit die dit met zich mee kan brengen.
Merk schade
Bij het diversifiëren van je bedrijf loop je het risico dat je boodschap verwatert. Sommige klanten zouden in de war kunnen raken, omdat je nieuwe producten verkoopt onder dezelfde merknaam; anderen zouden jouw uitbreiding naar nieuwe markten kunnen zien als teken dat je niet langer de leider bent op jouw oorspronkelijke markt, omdat je je niet meer specialiseert in een en hetzelfde product.
Buitensporige diversificatie
Wees gewaarschuwd; er is ook zoiets als buitensporige diversificatie en dit zou voor meer risico’s kunnen zorgen als er niet goed mee wordt omgegaan. Als je niet selectief bent tijdens het proces kan de standaard van jouw onderneming verzwakken, omdat de aandacht wordt verspreid.
Heb je nog wel genoeg tijd om elke investering voldoende aandacht te geven? Zelfs de meest subtiele verandering in de manier waarop een onderneming opereert, kan van grote invloed zijn. Als je niet genoeg tijd hebt om op de juiste manier te zorgen voor jouw gediversifieerde bedrijf, dan is dit een teken dat je er te ver in bent gegaan.
Bovendien loop je met een overvol portfolio het risico dat jouw kapitaal te dun wordt uitgesmeerd. Op die manier zal zelfs een geweldige investering weinig effect hebben op de totaalwaarde van jouw portfolio. Met als gevolg dat je beste ideeën niet meer goed uit de verf komen.
Het is dus van belang dat je een mogelijke diversificatie goed overweegt en berekent; houd hierbij zowel de korte- als de lange termijn effecten in gedachten.
Als je dit een behulpzaam artikel vond vergeet dan niet om de rest van onze blogs te lezen. Je kunt een aantal artikelen vinden via de volgende links:
Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Vergeet dan niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.
De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.
Heeft mijn organisatie een bedrijfsinnovatiestrategie nodig?
Omgaan met contant geld: 7 praktische tips voor kleine bedrijven
Waarom bedrijfsleiders over emotionele intelligentie moeten beschikken