Collega's met elkaar in gesprek

Wat is ETS2 en wat betekent het voor jou?

02 april 2025

Terug naar Informatie & Nieuws

Wat is ETS2 en wat betekent het voor jou?

Het Europese Emissiehandelssysteem (ETS) is een belangrijk instrument van de Europese Unie om de CO₂-uitstoot te verminderen. Sinds de introductie in 2005 richt het systeem zich op de industrie en de energiesector. Met de komst van ETS2 wordt het systeem uitgebreid naar andere sectoren, zoals de gebouwde omgeving en transport. Dit heeft gevolgen voor zowel bedrijven als huishoudens.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of de glastuinbouw ook onder ETS2 zal vallen. Hierover wordt op korte termijn een beslissing genomen door het kabinet.

Wat is ETS2?
ETS2 is een aanvulling op het Europese emissiehandelssysteem (ETS1). Bedrijven en andere instellingen die onder ETS1 vallen en CO₂ uitstoten, moeten emissierechten aanschaffen om hun uitstoot te compenseren. Deze emissierechten kunnen worden verhandeld, zodat bedrijven die minder uitstoten, hun overtollige rechten kunnen verkopen aan bedrijven die meer uitstoten.

Met de komst van ETS2 wordt dit systeem ook van toepassing op sectoren die voorheen niet onder de regeling vielen, zoals woningen, kantoorgebouwen, transportbedrijven en kleine industrieën. Het doel is om de CO₂-uitstoot in Europa verder te reduceren en de klimaatdoelen van de EU te behalen.

Hoe werkt ETS2?
Bedrijven die vallen onder ETS1 moeten zelf hun CO₂-uitstoot bijhouden en de benodigde emissierechten kopen en inleveren. Om ervoor te zorgen dat huishoudens en kleinere bedrijven hier ook mee aan de slag moeten, werkt ETS2 voor hen op een andere manier. De verantwoordelijkheid voor het inkopen van de emissierechten ligt in dit geval bij de energie- en brandstofleveranciers.

Dit betekent dat energieleveranciers die aardgas aan huishoudens en bedrijven leveren verplicht worden om hun uitstoot te monitoren. Ze moeten bijhouden welke brandstoffen ze leveren en aan welk type klanten. Wanneer zij brandstoffen leveren die onder ETS2 vallen aan klanten die ook onder dit systeem vallen, moeten zij voldoende emissierechten inkopen en inleveren om de uitstoot te dekken.

Rechten en kosten
Het ETS2 systeem lijkt op het ETS1 systeem, maar de rechten zijn niet hetzelfde en de prijzen zullen ook niet hetzelfde zijn. De ETS2 rechten zijn niet uitwisselbaar en er worden geen gratis rechten verleend. De prijs zal afhankelijk zijn van vraag en aanbod en eventuele prijsbeschermingsmechanismen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat er in de meest recente Klimaat- en Energieverkenning (KEV) vanuit dat de prijs voor ETS2 tot 2030 op of rond het maximum zal liggen, dat geïndexeerd uitkomt op 55 euro per ton CO₂ (prijsniveau 2023). Vanaf 2030 rekent het PBL met een bandbreedte van 55 tot 110 euro per ton CO₂. Dit is slechts een eerste schatting en geen garantie.

Wat betekent dat voor jou?
De kosten die gemaakt worden voor het aanschaffen van emissierechten zullen bij SEFE Energy doorberekend worden aan de eindklanten. Net zoals bij de meeste andere leveranciers. Dit zal leiden tot een meerprijs bovenop de gasprijs.

De exacte invloed van ETS2 op de energiekosten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van de emissierechten, de prijzen van aardgas en olie op de wereldmarkten, de tarieven van de energiebelasting en de mate van verduurzaming van de energiemix. Het is daarom nu nog niet mogelijk om de precieze prijsverandering te bepalen.

Vanaf wanneer gaat ETS2 in?
In 2025 en 2026 moeten energieleveranciers emissieverslagen aanleveren over de jaren 2024 en 2025 aan de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).  In januari 2027 start waarschijnlijk de eerste veiling van ETS2 rechten.

Wat kun je zelf doen?
Hoewel de kosten van energie waarschijnlijk zullen stijgen door de invoering van ETS2, zijn er verschillende manieren om de gevolgen voor jouw uitgaven te beperken:

  1. Verlaag je energieverbruik: efficiënt omgaan met energie is de beste manier om je kosten onder controle te houden. Dit kan door energiezuinig te verwarmen, betere isolatie aan te brengen of apparaten alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is.
  2. Kies voor duurzame energie: door over te stappen naar groene energie kun je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan de vermindering van de CO₂-uitstoot.
  3. Investeren in duurzame technologieën: denk hierbij aan zonnepanelen, een warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen die je kunnen helpen om je energieverbruik te verlagen en de impact van ETS2 op je energiekosten te verminderen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

opens in new window