Wat is de bijmengverplichting groen gas en wat betekent het voor jou?

02 april 2025

Terug naar Informatie & Nieuws

Wat is de bijmengverplichting groen gas en wat betekent het voor jou?

In het wetsvoorstel ‘Jaarverplichting groen gas’ wordt voorgesteld om vanaf 2026 een bijmengverplichting voor groen gas in te voeren. Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dit dat energieleveranciers verplicht worden om door middel van Garanties van Oorsprong te laten zien dat voor een bepaald percentage geleverd gas ook groen gas is geproduceerd. Dit percentage start waarschijnlijk laag en zal per jaar verhoogd worden. Wat houdt dit precies in en wat betekent het voor jou en je bedrijf?

Wat is groen gas?
Groen gas is een alternatief voor aardgas. Het wordt geproduceerd uit organisch materiaal zoals biomassa, GFT-afval en landbouwafval. Door deze materialen te vergisten, ontstaat biogas. Dit biogas wordt vervolgens gezuiverd en aangepast, zodat het dezelfde kwaliteit en eigenschappen heeft als aardgas.

Waarom een bijmengverplichting?
De bijmengverplichting is een maatregel om de productie van groen gas te stimuleren en zo de CO₂-uitstoot te verminderen. Het streven volgens het wetsvoorstel is om tegen 2030 ongeveer 1,6 miljard kubieke meter groen gas te produceren. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Nederland.

Wat betekent dit voor jou?
Als de bijmengverplichting wordt aangenomen, zal dit gevolgen hebben voor alle energieleveranciers die gas leveren aan de ETS2 doelgroep (gebouwde omgeving, het mkb, de landbouw, de kleine industrie en alle andere grootverbruikersaansluitingen die niet onder het bestaande ETS1 vallen). Op dit moment is het nog niet duidelijk of de maatregel ook voor de glastuinbouw gaat gelden. Hierover wordt op korte termijn een beslissing genomen door het kabinet.

Door de bijmengverplichting kunnen de kosten voor gas veranderen. De extra kosten zullen door de energieleveranciers worden doorbelast aan hun klanten.

Voordelen van groen gas
Groen gas draagt bij aan een duurzamere toekomst. Het helpt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en draagt bij aan de reductie van broeikasgassen. Bovendien wordt groen gas geproduceerd uit reststromen, wat betekent dat er minder afval is

Wat kun jij doen?
Hoewel de bijmengverplichting verplicht is voor energieleveranciers, kun jij ook zelf je steentje bijdragen aan een duurzamer energiegebruik. Bijvoorbeeld door zelf over te stappen op hernieuwbare energie, zoals groene stroom, of door maatregelen te nemen om je energieverbruik te verminderen.

Wij staan klaar om je te helpen met advies over hoe je energieverbruik duurzamer kunt maken. Samen kunnen we werken aan een groenere toekomst.

Heb je vragen over de bijmengverplichting of wil je meer weten over duurzame energie? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder!

 

opens in new window