Aan het werk in de kas

Tips voor de agrarische sector Groene energie voor groene bedrijven

28 maart 2025

Terug naar Informatie & Nieuws

Groene energie voor groene bedrijven

Met de stijgende energiekosten en toenemende aandacht voor milieuvriendelijke oplossingen, is het slim om te kijken naar groene energiemogelijkheden voor je bedrijf. We delen graag praktische tips die je direct kunt toepassen.

Slimme energiekeuzes voor je agrarische bedrijf

Je hebt als boer of tuinder unieke kansen om te verduurzamen. Met veel dakoppervlak, land en soms ook reststromen heb je mogelijkheden die andere sectoren niet hebben. Bovendien kun je met de juiste aanpak flink besparen op je energiekosten.

5 effectieve tips voor verduurzaming

  • Benut je dakoppervlak voor zonnepanelen
    Met grote schuren en stallen heb je waarschijnlijk veel dakoppervlak beschikbaar. Door hier zonnepanelen op te plaatsen, kun je een groot deel van je eigen energieverbruik opwekken. Let wel op de netcapaciteit in je gebied en onderzoek of je aansluiting toereikend is.
  • Kijk naar kleinschalige windenergie
    Voor sommige agrarische bedrijven zijn kleine windturbines een goede aanvulling op zonnepanelen. Ze leveren juist energie als de zon niet schijnt, wat zorgt voor een betere spreiding van je energieproductie. Voor kleine windturbines gelden minder strenge regels dan voor grote windparken.
  • Zet je reststromen om in biogas
    Heb je een veehouderij? Dan kun je mest en andere organische reststromen omzetten in biogas via een biovergister. Dit gas kun je gebruiken voor verwarming of omzetten in elektriciteit. Zo creëer je een circulair systeem op je eigen erf.
  • Investeer in energieopslag
    Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds belangrijker om je zelf opgewekte energie ook zelf te gebruiken. Batterijopslag kan helpen om de energie die je overdag opwekt 's avonds te gebruiken, wanneer je die nodig hebt.
  • Maak gebruik van subsidieregelingen
    Er zijn verschillende subsidies beschikbaar die verduurzaming financieel aantrekkelijker maken. We zetten er een aantal op een rij:
    • Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) is 45,5% van je investering aftrekbaar van de fiscale winst.
    • Landbouwers in Flevoland, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzaamheid en dierenwelzijn. Dit geldt voor investeringen om het bedrijf te verduurzamen of het dierenwelzijn te verbeteren. Vanaf 15 januari 2025 kan hiervoor subsidie aangevraagd worden uit de regeling Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn.
    • Voor glastuinders en samenwerkingsverbanden hiervan is er de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG). Hiermee kunnen energiebesparende maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld een luchtbehandelingssysteem, ledverlichting of een tweede energiescherm. Om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.
    • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt tot 45% fiscaal voordeel op specifieke investeringen.
    • Voor kleinere maatregelen bestaat de ISDE-regeling, die directe subsidie verstrekt voor duurzame technieken.
    • Bij grootschalige energieproductie kun je gebruik maken van de SDE++.

Aan de slag met duurzame energie

De energietransitie brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee voor de agrarische sector. Door nu te investeren in duurzame oplossingen, versterk je je concurrentiepositie en draag je bij aan een gezondere toekomst.

Wil je weten welke mogelijkheden het beste passen bij jouw agrarische bedrijf? Neem dan contact op. We helpen je graag met persoonlijk advies over de beste aanpak voor jouw situatie.

opens in new window