Tuinder in kas bij tomaten

Energiezekerheid voor agrarische bedrijven: hoe wij je helpen plannen voor de toekomst

24 april 2025

Terug naar Informatie & Nieuws

Energiezekerheid voor agrarische bedrijven: hoe wij je helpen plannen voor de toekomst

Als agrarisch ondernemer sta je voor unieke uitdagingen als het gaat om energie. Je hebt bijvoorbeeld te maken met seizoensgebonden verbruikspieken, verwarmde of onverwarmde stallen, kassen of schuren, koelhuizen, stijgende kosten en een energiemarkt die voortdurend in beweging is. Tegelijkertijd ben je bezig met verduurzaming en het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Met al deze factoren is het belangrijk om een betrouwbare energiepartner te hebben die je bedrijfscontinuïteit waarborgt.

Grip op je energiekosten

De energiekosten vormen een steeds grotere post op je begroting. De netbeheerkosten zijn in 2025 fors gestegen, tot wel 30% voor MKB-bedrijven, en dit heeft direct invloed op je bedrijfsresultaten. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen: de belasting op elektriciteit is met 6,7% per kWh gedaald en de belasting op gas met 0,8% per m³.

Door inzicht te krijgen in je vaste en variabele energiekosten, kun je beter budgetteren en je bedrijfsvoering optimaliseren:

  • Vaste energiekosten: netbeheerkosten, vaste leveringskosten en vastrecht.
  • Variabele energiekosten: je daadwerkelijke verbruik van gas en elektriciteit, en daaraan gerelateerde overheidsheffingen. Het zijn dus verbruiksafhankelijke kosten

Energiezekerheid in een veranderende markt

Voor agrarische bedrijven is bedrijfscontinuïteit cruciaal. Een stabiele energievoorziening is hiervoor de basis. Wij bieden verschillende contractvormen die passen bij jouw specifieke situatie:

  1. Vaste tarieven geven je voorspelbaarheid en zekerheid over je energiekosten, wat helpt bij het maken van langetermijnplannen.
  2. Flexibele tarieven kunnen voordelig zijn als je kunt inspelen op marktfluctuaties. Je betaalt een flexibele prijs, die je kunt vastzetten wanneer je dat wilt.

We helpen je bij het kiezen van de contractvorm die het beste aansluit bij jouw bedrijfssituatie en risicobereidheid.

Investeren in duurzaamheid met subsidies

De overheid stimuleert verduurzaming met verschillende regelingen die je als agrarisch ondernemer kunt benutten:

  • Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) is 45,5% van je investering aftrekbaar van de fiscale winst.
  • Landbouwers in Flevoland, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzaamheid en dierenwelzijn. Dit geldt voor investeringen om het bedrijf te verduurzamen of het dierenwelzijn te verbeteren. Vanaf 15 januari 2025 kan hiervoor subsidie aangevraagd worden uit de regeling Productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn.
  • Voor glastuinders en samenwerkingsverbanden hiervan is er de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG). Hiermee kunnen energiebesparende maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld een luchtbehandelingssysteem, ledverlichting of een tweede energiescherm. Om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.
  • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt tot 45% fiscaal voordeel op specifieke investeringen.
  • Voor kleinere maatregelen bestaat de ISDE-regeling, die directe subsidie verstrekt voor duurzame technieken.
  • Bij grootschalige energieproductie kun je gebruikmaken van de SDE++.

Het combineren van deze regelingen maakt verduurzaming financieel aantrekkelijker en kan je helpen om toekomstbestendig te ondernemen.

Praktische tips voor agrarische ondernemers

Als agrarisch ondernemer kun je verschillende stappen zetten om je energiezekerheid te vergroten:

  • Investeer in slimme meters voor real-time inzicht in je verbruik. Deze data helpt je om piekmomenten in kaart te brengen en verbruikspatronen per bedrijfsonderdeel te analyseren.
  • Schakel een energiemanager in die een gedegen besparingsplan opstelt met concrete doelen en zorgt dat medewerkers actief betrokken worden bij energiebesparing.
  • Ben je een grootverbruiker, kijk dan kritisch naar je aansluit- en transportovereenkomst (ATO). Zeker wanneer je gaat investeren in verduurzaming of uitbreiding is het belangrijk om je aansluitcapaciteit onder de loep te nemen.
  • Onderzoek de mogelijkheden voor energieopslag om pieken in je eigen energieproductie op te vangen en later te gebruiken.

Samen werken aan een energiezekere toekomst

Wij begrijpen de specifieke energiebehoeften van agrarische bedrijven. Met persoonlijk advies en maatwerk oplossingen helpen we je om grip te krijgen op je energiekosten en -verbruik.

Wil je weten wat wij specifiek voor jouw agrarische bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende analyse van je energiesituatie.

opens in new window