13 november 2023
In 2012 stelde de Europese Commissie de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) vast. Deze richtlijn streeft naar een vermindering van het Europese energieverbruik met 20% in 2020. Dit houdt in dat zowel lidstaten als bedrijven verplichtingen hebben. Eén van deze verplichtingen is de energie-audit voor grote ondernemingen. Dit structurele onderzoek naar energiebesparing heeft als doel bewustwording te creëren en bedrijven inzicht te geven in hun energieverbruik om actief maatregelen te treffen voor energiebesparing.
De regeling, die in juli 2015 van kracht werd, beoogt ook een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen. Daarnaast draagt het bij aan het verlagen van de energierekening en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Een energie-audit moet elke vier jaar worden uitgevoerd door in aanmerking komende organisaties. Hierbij wordt het actuele energieverbruik van jouw onderneming in kaart gebracht, inclusief energieverbruik van gebouwen, industriële processen, vervoer en warmte. Dit inzicht helpt bij het identificeren van gebieden waar energiebesparing mogelijk is.
De energie-audit is verplicht voor ondernemingen met meer dan 250 FTE, een jaaromzet van €50 miljoen of meer, en een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen. Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je bepalen of jouw bedrijf onder deze verplichting valt.
Er zijn uitzonderingen voor bedrijven die al deelnemen aan de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA3) of de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie ETS-ondernemingen (MEE). Ook bedrijven met een internationaal erkend energie- of milieubeheerssysteem zijn vrijgesteld van de energie-audit.
Het doel van een energie-audit is om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik en kosteneffectieve energiebesparingsmogelijkheden te identificeren. Je moet een gedetailleerd overzicht maken van alle energiestromen, en grootverbruikers moeten een plan van aanpak opstellen voor maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar.
Je moet een representatief en gedetailleerd overzicht geven van het energieverbruik van jouw onderneming, inclusief energieverbruik van gebouwen, industriële processen, vervoer en warmte. Dit overzicht moet voldoen aan de normen van de richtlijn.
Je kunt ervoor kiezen om zelf de energie-audit uit te voeren of dit uit te besteden aan externe dienstverleners. De energie-expert brengt de situatie op locatie in kaart en verzamelt informatie door interviews met betrokkenen binnen de organisatie. Het bevoegde gezag beoordeelt of de audit voldoet aan de verplichtingen en kwaliteitseisen. De resultaten moeten gerapporteerd worden via eLoket bij RVO.nl, die de voortgang en kwaliteit monitort en rapporteren aan de verantwoordelijke ministeries en de Europese Commissie.
Voor meer informatie over de EED-regeling en het stappenplan kun je terecht op de site van Overheid.nl. Heb je vragen over hoe je als huurder of met meerdere vestigingen moet omgaan met deze wetgeving? Bezoek onze veelgestelde vragen pagina voor antwoorden.